Balıkesir Ayvalık’ta Karaayıt Köyü yakınlarındaki demir madenin atık depolama alanı 2021 yılı içinde iki kez çöktü. Yoğun ağır metaller içeren atıklar ocak ayında olduğu gibi Madra Barajı’na aktı….
Devamı →Giresun’un Şebinkarahisar ilçesi Yedikardeş Köyü yakınlarındaki kurşun-çinko-bakır madeninin atık havuzunun patlaması sonrası kimyasal atıklar dereye karıştı. 1992 yılından beri farklı madencilik firmaları altında faaliyet gösteren “Kurşun, Çinko, Bakır Ocağı ve Zenginleştirme Tesisi” 2006 yılında Nesko Maden Tic. ve San. A. Ş.’ye devroldu. Nesko A.Ş. Yıldızlar Holding bünyesinde faaliyet gösteren şirketler arasında yer alıyor. Atık havuzunda yaşanan yıkılmadan sonra içerisinde kimyasal atık barındıran su, yörede bulunan baraj ve derelere kadar ulaştı. 18 Kasım 2021’de yaşanan çökmenin bir benzeri 2018 yılında da gerçekleşmiş, yaklaşık 8 milyon balık ölmüştü….
Devamı →Bursa İli Yenişehir İlçesi Kirazlıyayla Mevkii’nde yapılması planlanan Çinko, Kurşun, Bakır Flotasyon Tesisi ve Atık Barajı ihtilafı verdiği gözlenen ve vereceği öngörülen tüm etkileriyle çevre ve halk sağlığına zararlıdır. Bursa Yenişehir İlçesi’ne bağlı Kirazlıyayla Köyü’nde Meyra Madencilik tarafından yapılmak istenen ‘’Çinko, Kurşun, Bakır Zenginleştirme (Flotasyon) Tesisi ve Atık Barajı’’ Projesi, Kirazlıyayla halkının itirazlarıyla karşılandı. Geçimini tarım ve hayvancılıkla sürdüren, kullandıkları meraları, sulama göletleri, anıt sayılabilecek ağaçları projeyi başlatan şirket tarafından hızlıca yok edilen Kirazlıyayla halkı, yaşam alanlarını korumak, köyün varlıklarını geleceğe taşımak, sağlığını koruyabilmek adına itirazlarını, mücadelesini sürdürüyor. Proje alanı; orman, tarım ve hazine arazileri içerisinde yer almaktadır. 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’na göre ÇED alanı “Diğer Tarım Alanlarında” ve “Kırsal Yerleşim Alanlarında” ve “İznik gölü uzun mesafe koruma bandında” (Ruhsat…
Devamı →2003-2004 yılları arasında Kütahya ilindeki çeşitli sanayi kuruluşlarının Porsuk çayına bıraktıkları deşarj sularında kirlilik ölçümü yapılmıştır. Başlıca kirlilik parametreleri olan pH, BOI, KOI, AKM, Kurşun, Kadmiyum, Yağ ve Gres, Toplam Fosfor analizleri yapılmış ve elde edilen sonuçlar Su Kalitesi Kontrol Yönetmeliği verilerine göre karşılaştırılmıştır. Bu çalışma sonucunda, bazı sanayi kuruluşlarının deşarj sularından elde edilen verilerin Su Kalitesi Kontrol Yönetmeliği kriterlerine uygun olmadığı belirlenmiştir. Porsuk Baraj Havzası’nın Kütahya Kökenli Kirlilik Problemi…
Devamı →Balıkesir’deki Eğridere kirlilik sebebiyle tehlike saçıyor. Biyogaz dönüşüm şirketinin atıklarıyla kirletilen derede ağır metaller olduğunu söyleyen yurttaşlar, Manyas Kuş Gölü’ne akan derenin “zehir” aktığını ve göldeki balık türünün 23’ten 4’e kadar düştüğünü söylüyor….
Devamı →Etki
● Su kirliliğiBafa Gölü, Büyük Menderes Nehri Deltası’nın güneydoğusunda, en derin bölümü 21 metre olan sığ bir göldür. Gölün etrafında yer alan Serçin Köyü’nü Büyük Menderes’in taşkınlarından korumak amacıyla 1985 yılında nehir ile köy arasına bir setin yapılmasıyla Bafa Gölü nehirden yeterince beslenemez hale gelmiş ve ekolojik sorunlar başlamıştır. Göl şu ana kadar bir iyileştirme çalışması yapılmadığından çevresel tehdit altındadır. Bafa Gölü Tabiat Parkı – Ejatlas…
Devamı →Etki
● Su kirliliği