Mersin’in Toroslar ilçesine bağlı Musalı-Darısekisi Şahinpınarı mevkiindeki Deliçay üzerinde kurulu MMK (Metalurji Sanayi Ticaret ve Liman İşletmeciliği A.Ş.) Madenciliğe ait krom atık arıtma ve depolama havuzu patlayarak heyelana neden oldu. Havuzda bulunan atıklar çamurla birlikte köyler arasında bulunan yolu kapatırken, işçilerin kaldığı barakalarda heyelan altında kaldı. Şans eseri yolda ve barakalarda insanların olmaması sonucu ölümler yaşanmazken, çevresel bir felaket ortaya çıktı….

Devamı →

Aktör

Atık YönetimiDurduruldu — 1 Ocak 1992 — 19 Kasım 2021

Nesko Maden Atık Havuzu

Giresun’un Şebinkarahisar ilçesi Yedikardeş Köyü yakınlarındaki kurşun-çinko-bakır madeninin atık havuzunun patlaması sonrası kimyasal atıklar dereye karıştı. 1992 yılından beri farklı madencilik firmaları altında faaliyet gösteren “Kurşun, Çinko, Bakır Ocağı ve Zenginleştirme Tesisi” 2006 yılında Nesko Maden Tic. ve San. A. Ş.’ye devroldu. Nesko A.Ş. Yıldızlar Holding bünyesinde faaliyet gösteren şirketler arasında yer alıyor. Atık havuzunda yaşanan yıkılmadan sonra içerisinde kimyasal atık barındıran su, yörede bulunan baraj ve derelere kadar ulaştı. 18 Kasım 2021’de yaşanan çökmenin bir benzeri 2018 yılında da gerçekleşmiş, yaklaşık 8 milyon balık ölmüştü….

Devamı →

Özdoğu İnşaat ve Tic. Ltd. Şti. Kuzey Ege Bakır İşletmeleri A.Ş. tarafından yürütülmekte olan Havran Tepeoba Bakır ve Molibden Zenginleştirme Tesisi, maden cevherinin tükenmiş olması nedeniyle faaliyetlerini sonlandırdı. 1439 hektarlık ruhsat alanında faaliyet gösteren şirket, 2007 yılında ruhsat alanını ihale ile satın aldı, 2008 yılında işletme ruhsatını, 2009 yılında ÇED Olumlu kararını, 2010 yılında işyeri açma ve çalışma ruhsatını aldı. 2010  yılında ise cevher çıkarma ve stoklama faaliyetine başladı….

Devamı →

Aktör

Fosil YakıtlarDurduruldu — Başlangıç tarihi belirsiz

Selena Termik Santrali

Selena isimli şirket Hatay’ın Erzin ilçesinde kurmayı planladığı Selena Termik Santrali projesinin yapımından vazgeçti. Projeye ait üretim lisansı EPDK tarafından sonlandırıldı. Selena Üretim A.Ş tarafından kurulması planlanan Selena Kömür Santrali Projesi üretim lisansı 15.06.2017 tarihli EPDK Kurul Kararı ile sonlandırıldı. 29.03.2017 tarihli ve 6956-3 sayılı kurul kararı ile 09.08.2012 tarihli ve EÜ/3989-3/2419 numaralı üretim lisansı iptal edilmiş ancak daha sonra yeniden yürürlük kazanmıştı. 27.05.2017 tarihli ve 30078 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda ve Bir Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” 18. Maddesi ile Kanuna eklenen Geçici 21 inci madde  üretim veya otoprodüktör ön lisanslarını, lisanslarını ya da lisans başvurularını sonlandırmak isteyen tüzel kişilerin bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihi takip eden iki ay içerisinde…

Devamı →

Kastamonu, Cide’de Küre Dağları Milli Parkı’nı besleyen Devrekani Çayı üzerine yapılmak istenen HES’e ilişkin ÇED raporu 2009 yılında onaylandı ve bölge halkı yaşam alanlarını savunmak için direniş başlattı. Şirket, bölgede ağaçları keserek çalışmalara başladı. Kastamonu Bölge İdare Mahkemesi, 2011’de “geri dönülmesi mümkün olmayan tahribatlar yapıldığı” gerekçesiyle inşaatın yürütmesini durdurdu. Danıştay, 2015’te, “Kesilmesi planlanan ağaçların 10 binin üzerinde olduğunu, bu kadar fazla ağaç kesiminin milli park ekosistem bütünlüğünü telafi edilemez biçimde bozacağını” belirterek ÇED raporunu iptal etti. Karar, 2016 yılının sonunda kesinleşti. Loç Vadisi halkı mücadeleyi kazandı. Bu mücadele de “Sarı Yazma Direnişi” olarak yaşamı savunma mücadelesi içinde yer alan bir direniş oldu. Şirket, kesinleşmiş Danıştay kararına karşın, bakanlığa Devrekani Çayı üzerine HES projesi için yeniden başvurdu. Proje dosyasında, “Arazi hazırlama…

Devamı →

Çıralı sahilindeki 90 hektarlık alanda yapılacak tesislere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Antalya Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu Aralık 2011 tarihinde onay verir. Sonuçta Çıralı sahili, 1990 yılında golf sahası, 1997 yılında çöp sahası, şimdi de futbol sahası ve mesire alanı sorunu ile karşı karşıya kalmıştır. Ejatlas – Çıralı Sahilinin Kiralanması…

Devamı →

Etki

Sinop’un Gerze ilçesi Yaykıl köyüne termik santral kurmak isteyen Anadolu Grubu’nun 24 Kasım 2009’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yaptığı başvuru üzerine bölgede mücadele başladı. Gerze’de yıllar süren termik santrala karşı mücadele büyük bir çevre direnişine ve kazanıma da sahne oldu….

Devamı →
Fosil YakıtlarDurduruldu — Başlangıç tarihi belirsiz — 11 Eylül 2013

Babadere Termik Santrali

AKP Çanakkale Milletvekili İsmail Kaşdemir yaptığı yazılı açıklamada, Nurol AŞ’nin bu girişiminden vazgeçmesi nedeniyle projenin durdurulduğunu bildirdi. Kaşdemir’in açıklamasına göre firma, bu talebinden vazgeçtiğine dair dilekçesini 11.10.2013 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığına verdi. İsmail Kaşdemir açıklamasında şunları kaydetti: “Ayvacık yöremizin, termik santral kurmak için çok doğru bir yer olmadığı kanaatini tüm Çanakkale kamuoyu gibi biz de taşıyorduk. Ayvacık’ın tarihi, turizmi, doğal güzellikleri, tarımı ve hayvancılığıyla gündeme gelmesinin daha doğru olduğu kanaatindeyiz. Zaten ilimizin başka bir ilçesinde kurulu bulunan termik santrallerin halen faaliyette olduğu düşünüldüğünde, Ayvacık yöremizde bir termik santralin kurulacak olması tüm Çanakkale kamuoyu gibi bizi de rahatsız etmiştir. Bu düşüncelerimizi ilgili makamlar nezdinde en üst düzeyde dile getirdik. Sonuç almaya yönelik, yapıcı ve ikna edici, Çanakkale ve ülke menfaaderini…

Devamı →
NükleerDurduruldu — Başlangıç tarihi belirsiz

Sinop Nükleer Güç Santrali

Türkiye’nin Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nden sonra projelendirilen ikinci nükleer santraliydi. 27 Haziran 2019’da yayınlanan mülakatta başlangıçtaki maliyet tahminlerinin ikiye katlanması üzerine durduruldu….

Devamı →