Su YönetimiDevam Ediyor — 1 Ocak 1954 — 1 Ocak 1975

Amik Gölü’nün Kurutulması

Hatay ili sınırları içindeki Amik Ovası’nın ortasında, 1970’lere kadar varlığını sürdüren Amik Gölü, tarım arazisi kazanmak, taşkınları ve sıtma hastalığını önlemek amaçları ile 1954 yılında başlayan 1975 yılına kadar devam eden çalışmalar sonucunda tamamen kurutulmuştur. Amik Gölü’nün kurutulması ile başta hidrografya özellikleri olmak üzere, toprak özellikleri, iklim özellikleri, flora-fauna özelliklerinde değişim meydana gelmiştir. Ayrıca, göl çevresinde yaşayan ve ekonomik faaliyetlerini göle dayalı olarak devam ettiren köylerin yerleşme, nüfus ve ekonomik özelliklerinde de değişimler meydana gelmiş, yerel yaşam şekilleri yeni ortama uyum göstermeye başlamıştır. Ancak, özellikle toprak mülkiyeti konusunda yörede önemli sorunlar yaşanmaktadır. Kurutulma sonrası doğal olarak balıkçılık, avcılık gibi faaliyetler ortadan kalkmış, yöre halkının ekonomik kaynakları sınırlanmıştır. Ayrıca, kurutulma ile ortaya çıkan arazinin tarıma uygun olmaması tarımda verim problemine neden…

Devamı →

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Sakarkaya bölgesinden başlayarak, Anadolu Geçidi, Kayabükü, Narhisar, Konak, Ketendere köy arazilerinde ve Aydın Karpuzlu’ya bağlı Kızılcabölük, Yahşiler’den Tekeler’e kadar uzanan 33 kilometrekarelik geniş bir alanda 125 MW kapasiteli 30 adet rüzgar enerji türbininden oluşacak santral inşaatlarının yapılması düşünülüyor….

Devamı →

Altınordu ilçe Belediyesi, Ulubey ilçe sınırları içerisindeki Eymür köyünde taş ocağı açmak için çevresel etki değerlendirme (ÇED) süreci başlattı. Köylüler ise taş ocağının su kaynaklarını yok edeceğini belirterek itiraz haklarını kullandılar. 2020 yılında 250 hanenin bulunduğu, 600 dolayında kişinin yaşadığı köyde itiraz için 701 imzalı toplandı. Eymür köyü Muhtarı Ferhat Pala, itiraz dilekçesini Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne verdi. Muhtar Pala, bazalt ocağı ve konkasör (kırıp ufalama) tesisinden oluşan taş ocağının kurulmak istenen bölgede su kaynaklarından 210 evin yararlandığını belirterek, ocağın açılması durumunda su kaynaklarının kuruyacağını söyledi. ÇED dosyasında taş ocağının 63 yıl süreceğinin bilgisinin yer aldığına dikkat çeken Pala, “Yani mahallemizden göç etmek zorunda bırakacaklar bizi. Böyle bir projeyi yapmak değil, düşünmek bile akla mantığa sığmıyor” diye konuştu. Ordu’nun Ulubey ilçesinde…

Devamı →

“Yeşil Yol Projesi” DOKAP (Doğu Karadeniz ProjesiBölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı) tarafından Karadeniz yaylalarının 7 metregenişliğinde, asfalt yollarla birbirine bağlanması amacıyla yapılan bir turizm inşaatıdır. Bu proje ile Samsun, Ordu, Giresun, Tokat, Gümüşhane, Bayburt,Trabzon, Rize ve Artvin’in illerindeki 1000 rakım üzerindeki yaylaları yaklaşık 2 bin 600 kilometrelik yol ağı ile bir birine bağlandı. “Yeşil Yol Projesi” ileyaylalara kesintisiz ulaşım yapılarak, yayla turizminin geliştirilmesihedefleniyor.Yeşil Yol’un geçtiği yayla güzergahlarında oteller,restoranlar, bungalov evler, mesire yerleri hizmet vermesi planlanıyor.Yeşil Yol projesi bölgenin özel doğasını ve yaban hayatınıriske atıyor. Bu riskler yol çalışmaları sırasında doğaya verilecek zararlasınırlı değil. Asfaltla kaplanıp genişletilecek yollar, 40 farklı noktadaturistik tesis inşaatlarına ve beraberinde ciddi bir yapılaşmaya da yol açacak.Yolların böldüğü yaşam alanları yaban hayvanlarının hayattakalma mücadelesini de zorlaştıracak….

Devamı →

Burdur’un Yeşilova ilçesinde bulunan Doğal Sit Alanı, Sulak Alan, Önemli Doğa Alanı ve Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇK) niteliğindeki Salda Gölü, tarımda kullanılması için gölü besleyen dereler üzerine yapılan gölet, çevresel yıkım yaratan iktidarın “Millet Bahçesi” adıyla başlattığı yapay parklar projelerinden birinin de gölün kıyısında yapılarak gölün turizm ve diğer amaçlar için kullanımını teşvik etmesinden dolayı kirlilik ve kurumakla yüz yüze. Salda Gölü, Burdur Gölleri Havzası içinde bulunan Salda Gölü alt havzası içinde ve Göller Yöresi’nin güneybatısında yer alır. Salda Gölü 6,8 kilometre eninde, 9,186 kilometre uzunluğunda ve Türkiye’nin en derin göllerinden biridir (maksimum 184 metre). Gölden akarsu çıkışı bulunmadığı için kapalı havza gölüdür. Salda Gölü kasesi volkanik bir patlama ile oluştuğundan mavisi derin ve 184 metre derinliğinde Türkiye’nin en…

Devamı →

Balıkesir’in Edremit ilçesinde yer alan Kuzey Ege’nin önemli sulak alanlarından olan Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı tehlike altında. Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Ulusal Sulak Alan Envanteri Yönetim Bilgi Sistemi’nde (SAYBİS) yakın bir zamana kadar 144,75 hektar olarak yer alan Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı’nın 100 hektarı envanterden silinerek 41,67 hektara düşürüldüğünü ortaya çıktı. Ramsar Sözleşmesi’yle koruma altında olan Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı, Türkiye’nin toplamında kaydedilmiş olan 489 kuş türünün yüzde 30’una, nesli kritik derecede tehlike altında olan yılan balıklarına (Anguilla anguilla) ve yüzlerce bitki türüne ev sahipliği yapıyor. Uzun bir süredir kaçak yapılaşma ve imar tehdidi altında olan alanın kurutulup doldurularak yapılaşmaya açılacağı 37 ekoloji ve çevre örgütü tarafından belirtiliyor….

Devamı →
Su YönetimiDevam Ediyor — Başlangıç tarihi belirsiz

Yortanlı Barajı

Manisa’nın kuş cenneti olan Marmara Gölü, geçtiğimiz 10 yıllık süreçte yanlış tarım ve su politikaları yüzünden yüzey alanının %98’lik kısmını kaybetti. Gölde su seviyesinin yüksek olduğu yıllarda kış aylarında yaklaşık 65 bin su kuşu kışlıyor. Göl ekosisteminin yok oluşu buradaki kuşlar, balıklar ve insanların yaşam alanlarını kaybetmesi anlamına geliyor….

Devamı →

Karadeniz Sahil yolu Projesi 1987 yılında, Karadeniz Bölgesi’nde ulaşımı kolaylaştırmak ve ekonomik canlılığı arttırmak amacıyla başlamıştır. Proje kapsamında Samsun’dan Artvin’e kadar, 6 sahil ilini de kapsayan kesintisiz bir karayolu yapılması amaçlanmıştır. Proje kapsamındaki yollar deniz kenarına ve deniz seviyesinden oldukça yükselerek yapılmış; yollar kentlerin sahil ile olan bağlantısını kesmiş ve sahil hattını tahrip etmiştir. Ejatlas – Karadeniz Sahil Yolu Projesi…

Devamı →

Aktör

Etki

Çıralı sahilindeki 90 hektarlık alanda yapılacak tesislere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Antalya Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu Aralık 2011 tarihinde onay verir. Sonuçta Çıralı sahili, 1990 yılında golf sahası, 1997 yılında çöp sahası, şimdi de futbol sahası ve mesire alanı sorunu ile karşı karşıya kalmıştır. Ejatlas – Çıralı Sahilinin Kiralanması…

Devamı →

Etki