Balıkesir Balya Kurşun madeni 1939’da kapatıldı. Kimyasal madencilik yapılan ilk bölgelerden biriydi. Topraktaki düşük kurşun miktarını elde etmek için kimyasal solüsyonlar kullanıldı. Bugün madende halen dört milyon tonluk işlenmiş atık bulunuyor. Bölge Manyas gölüne çok yakın….

Devamı →

Aktör

Balıkesir Ayvalık’ta Karaayıt Köyü yakınlarındaki demir madenin atık depolama alanı 2021 yılı içinde iki kez çöktü. Yoğun ağır metaller içeren atıklar ocak ayında olduğu gibi Madra Barajı’na aktı….

Devamı →
Atık YönetimiDurduruldu — 1 Ocak 1992 — 19 Kasım 2021

Nesko Maden Atık Havuzu

Giresun’un Şebinkarahisar ilçesi Yedikardeş Köyü yakınlarındaki kurşun-çinko-bakır madeninin atık havuzunun patlaması sonrası kimyasal atıklar dereye karıştı. 1992 yılından beri farklı madencilik firmaları altında faaliyet gösteren “Kurşun, Çinko, Bakır Ocağı ve Zenginleştirme Tesisi” 2006 yılında Nesko Maden Tic. ve San. A. Ş.’ye devroldu. Nesko A.Ş. Yıldızlar Holding bünyesinde faaliyet gösteren şirketler arasında yer alıyor. Atık havuzunda yaşanan yıkılmadan sonra içerisinde kimyasal atık barındıran su, yörede bulunan baraj ve derelere kadar ulaştı. 18 Kasım 2021’de yaşanan çökmenin bir benzeri 2018 yılında da gerçekleşmiş, yaklaşık 8 milyon balık ölmüştü….

Devamı →

Kisir köyü radyasyon ölçümlerini değerlendiren Nükleer Fizik Uzmanı Prof. Dr. Hayrettin Kılıç, açık bırakılan uranyumun atmosfere yayıldığını söyledi. Resmi bilgilere göre MTA tarafından bölgede 1963 yılında 522 metre sondaj, 13 adet yarma, 1982 yılında ise 910 metre sondaj yapıldığını belirten Cangı, 2013 yılında olayın çevre hareketinin gündemine gelmesi üzerine yapılan sondaj kuyularının gereken düzenleme yapılmadan doğaya terk edildiği gözlemlenmiş, sahada yapılan radyasyon ölçümleri ise normalin üzerinde çıkmıştır. 2013 – 2014 yıllarında olayın gündeme gelmesi üzerine Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) bir takım ölçümler yapmış, radyasyon değerlerini olağan seviyede bulmuştur. TAEK’in ölçüm sonuçları ile bağımsız bilim insanlarının ölçümleri örtüşmüyor. Greenpeace 2017’de, sertifikalı radyasyon uzmanları Jekhi Harkonen ve Jan Beranek de aralarında yer aldığı dört kişilik bir ekiple bölgede incelemelerde bulundu. “Temel…

Devamı →
NükleerDurduruldu — Başlangıç tarihi belirsiz

Sinop Nükleer Güç Santrali

Türkiye’nin Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nden sonra projelendirilen ikinci nükleer santraliydi. 27 Haziran 2019’da yayınlanan mülakatta başlangıçtaki maliyet tahminlerinin ikiye katlanması üzerine durduruldu….

Devamı →