Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Sakarkaya bölgesinden başlayarak, Anadolu Geçidi, Kayabükü, Narhisar, Konak, Ketendere köy arazilerinde ve Aydın Karpuzlu’ya bağlı Kızılcabölük, Yahşiler’den Tekeler’e kadar uzanan 33 kilometrekarelik geniş bir alanda 125 MW kapasiteli 30 adet rüzgar enerji türbininden oluşacak santral inşaatlarının yapılması düşünülüyor….
Devamı →Ali Ağaloğlu’nun sahibi olduğu Akdeniz İnşaat firmasının kurmayı planladığı 926 milyon 699 bin dolarlık “turizm kenti” projesi için ilk başvuru 2008’de yapıldı, Orman Bakanlığı engeline takıldı. Ancak Mandalya Koyu bitişiğindeki 4 milyon 454 bin metrekarelik arazinin 743 bin metrekaresini yapılaşmaya açacak dev projenin önü Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nden gelen izinle birlikte açıldı. Mandalya Körfezinin tamamını etkileyecek projenin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporuna, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı “olumlu” kararı verdi. Doğal sit alanları ve arkeolojik sit alanlarının yer aldığı bölgede 3 bin 683 villanın yanı sıra, 4 ayrı otel ve 6 adet günübirlik dinlenme tesisi ile alışveriş merkezi, hastane, okul, bankalar, su sporları merkezi, sinema, sanat merkezi, kongre merkezi, rezidans, kafeterya ve restoranlar inşa edilecek ve adeta lagün…
Devamı →Etki
Kül barajı olarak da bilinen toksik gölü Yatağaj Enerji Santrali’nin yakınında kirli sular ve küller nedeniyle meydana geldi. Gölde selenyum, kadmiyum, bor, nikel, çinko ve bakır gibi ağır metaller bulunuyor….
Devamı →Aktör
…
Devamı →Sığla ormanların yok oluşun eşiğine gelmesindeki esas faktör 1950’lerden günümüze sistematik biçimde gelişen kentleşme politikaları sonucu kentlerin gıda ihtiyaçlarını karşılamak üzere kırsaldaki orman alanlarının tarım alanlarına dönüştürülmesi olarak bahsedilebilir. Şöyle ki taban suyu yüksek, tarıma son derece elverişli yerlerde yetiştiği için Anadolu sığla ormanları kesilerek veya orman toprakları drene edilip kurutularak narenciye bahçelerine dönüştürülmüştür. Yakın zamanda narenciye üreticiliğinin yanı sıra bu araziler turizm tehdidi altında da kalmaya başlamıştır. Bunun yanı sıra drenaj, kuraklık ve su rejiminin bozulması gibi sebeplerden dolayı Anadolu sığla ormanlarında tuzlanma ve kurumalar da yaşanıyor….
Devamı →Bafa Gölü, Büyük Menderes Nehri Deltası’nın güneydoğusunda, en derin bölümü 21 metre olan sığ bir göldür. Gölün etrafında yer alan Serçin Köyü’nü Büyük Menderes’in taşkınlarından korumak amacıyla 1985 yılında nehir ile köy arasına bir setin yapılmasıyla Bafa Gölü nehirden yeterince beslenemez hale gelmiş ve ekolojik sorunlar başlamıştır. Göl şu ana kadar bir iyileştirme çalışması yapılmadığından çevresel tehdit altındadır. Bafa Gölü Tabiat Parkı – Ejatlas…
Devamı →Etki
● Su kirliliği