EndüstriyelDevam Ediyor — Başlangıç tarihi belirsiz

Aliağa Gemi Söküm Tesisleri

Aliağa Nemrut Körfezi’nde yaklaşık 380 bin metrekare arazi üzerinde 22 adet gemi söküm tesisi yer alıyor. Çevre örgütleri ve uzmanlar ise gemi sökümünün yarattığı çevre kirliliği ve işçi sağlığına yönelik oluşturduğu risklerin bölge için ciddi bir sorun olmaya devam ettiğini vurguluyor….

Devamı →

Aktör

Aydın’ını Efeler ilçesine bağlı Kuyucular, İlyasdere, Umurlu, Kızılcaköy mahalleleri, Köşk ilçesine bağlı Beyköy Mahallesi ve Kuyucak ilçesine bağlı Değirmendere mahallesinde toplam yaklaşık 70 bin dekar arazi üzerine yayılan ruhsat alanları ve jeotermal enerji projelererine karşı çevre halkın tepkisi ve yer yer direnişi mevcut. İhale usulüyle arama ve işletmesi özel sektöre devredilerek birçoğu holding kolu olan özel şirketler tarafından yürütülen ve hem arama çalışmaları hem de santral kurulumu kamu arazileri üzerinde gerçekleşen, bunun mümkün olmadığı durumlarda da “kamu yararı gözetimi” gerekçesiyle hukuki dayanakla acele kamulaştırma kararı verilerek özel mülk üzerine kurulabilen jeotermal tesislerin çoğu henüz işletilmeye açılmadan ihtilaf konusu olmaktardır. Hatta projelerin birçoğu planlama aşamasında çevre halkın tepkisine yol açmaktadır. Keza projelerle ilgili ÇED süreçleri de Çevre ve Şehircilik Bakanlığının düzenlediği mevzuat gereği…

Devamı →
Fosil YakıtlarDurduruldu — Başlangıç tarihi belirsiz

Selena Termik Santrali

Selena isimli şirket Hatay’ın Erzin ilçesinde kurmayı planladığı Selena Termik Santrali projesinin yapımından vazgeçti. Projeye ait üretim lisansı EPDK tarafından sonlandırıldı. Selena Üretim A.Ş tarafından kurulması planlanan Selena Kömür Santrali Projesi üretim lisansı 15.06.2017 tarihli EPDK Kurul Kararı ile sonlandırıldı. 29.03.2017 tarihli ve 6956-3 sayılı kurul kararı ile 09.08.2012 tarihli ve EÜ/3989-3/2419 numaralı üretim lisansı iptal edilmiş ancak daha sonra yeniden yürürlük kazanmıştı. 27.05.2017 tarihli ve 30078 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda ve Bir Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” 18. Maddesi ile Kanuna eklenen Geçici 21 inci madde  üretim veya otoprodüktör ön lisanslarını, lisanslarını ya da lisans başvurularını sonlandırmak isteyen tüzel kişilerin bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihi takip eden iki ay içerisinde…

Devamı →
Fosil YakıtlarPlanlandı — Başlangıç tarihi belirsiz

Filyos Termik Santrali Projesi

Zonguldak’ta “Filyos Vadisi Projesi” olarak adlandırılan bölgeye yapılması planlanan yatırımların neler olduğu kredi almak için başvurulan Dünya Bankası’na sunulan bir raporla ortaya çıktı. “Kızılırmak Deltası’ndan Sakarya Irmağı’na kadar olan bölgenin en değerli ekosistemi” olarak devletin kaynaklarında zikredilen Zonguldak’ın Filyos Vadisi’nde termik santrallerden çimento fabrikasına, petrokimya tesislerinden kömür-cevher depolama tesisine kadar bir dizi işletme açılması planlanıyor. Filyos Vadisi Projesi’nde yapılması planlanan yatırımlar Dünya Bankası için hazırlanan bir raporda ortaya çıktı. Gazete Duvar’dan Mustafa Özdemir’in haberine göre, projenin Zonguldak’ta, maden ocaklarının daralmasıyla artan istihdam sorununa çözüm olarak geliştirildiği belirtiliyor. Milli Parklar Genel Müdürlüğü‘nce Çaycuma ilçesi sınırları içindeki Filyos Vadisi’nde yapılması planlanan proje, geçmiş siyasetçiler tarafından da halka umut olarak sunulmuş, istihdam vaadiyle oy istenmişti. Bölgenin en büyük kamu yatırımı olarak sunulan projede…

Devamı →

Sinop’un Gerze ilçesi Yaykıl köyüne termik santral kurmak isteyen Anadolu Grubu’nun 24 Kasım 2009’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yaptığı başvuru üzerine bölgede mücadele başladı. Gerze’de yıllar süren termik santrala karşı mücadele büyük bir çevre direnişine ve kazanıma da sahne oldu….

Devamı →
Fosil YakıtlarDurduruldu — Başlangıç tarihi belirsiz — 11 Eylül 2013

Babadere Termik Santrali

AKP Çanakkale Milletvekili İsmail Kaşdemir yaptığı yazılı açıklamada, Nurol AŞ’nin bu girişiminden vazgeçmesi nedeniyle projenin durdurulduğunu bildirdi. Kaşdemir’in açıklamasına göre firma, bu talebinden vazgeçtiğine dair dilekçesini 11.10.2013 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığına verdi. İsmail Kaşdemir açıklamasında şunları kaydetti: “Ayvacık yöremizin, termik santral kurmak için çok doğru bir yer olmadığı kanaatini tüm Çanakkale kamuoyu gibi biz de taşıyorduk. Ayvacık’ın tarihi, turizmi, doğal güzellikleri, tarımı ve hayvancılığıyla gündeme gelmesinin daha doğru olduğu kanaatindeyiz. Zaten ilimizin başka bir ilçesinde kurulu bulunan termik santrallerin halen faaliyette olduğu düşünüldüğünde, Ayvacık yöremizde bir termik santralin kurulacak olması tüm Çanakkale kamuoyu gibi bizi de rahatsız etmiştir. Bu düşüncelerimizi ilgili makamlar nezdinde en üst düzeyde dile getirdik. Sonuç almaya yönelik, yapıcı ve ikna edici, Çanakkale ve ülke menfaaderini…

Devamı →