1 Haziran 2019 — 12 Eylül 2019
Aktör
Sorumlu
Etki
Görünür
- Ormansızlaşma ve vejetasyon kaybı - Çevresel
- Yeşil alan kaybı - Çevresel
- Şiddet - Sağlık
- İnsan hakları ihlali - Sosyal
- Manzara ve peyzaj kaybı - Sosyal
Potensiyel
- Atık taşması - Çevresel
- Gıda güvensizliği - Sağlık
- Su kirliliği - Çevresel
- Yeraltı suyu kirliliği - Çevresel
- Biyoçeşitlilik kaybı - Çevresel
Zaman Çizelgesi
-
14 Kasım 2019
Kazdağları’nda siyanürle altın arayarak on binlerce ağacın katledilmesine ve doğa talanına yol açan Kanada merkezli Alamos Gold şirketinin dün sona eren ruhsatı yenilenmedi. Şirket, resmi internet sitesi üzerinden yaptığı açıklamada Kirazlı projesindeki tüm inşaat faaliyetlerini askıya aldığını bildirdi.
https://www.birgun.net/haber/kazdaglari-ni-talan-eden-alamos-gold-un-ruhsati-yenilenmedi-faaliyetler-askiya-alindi-272415 -
2 Eylül 2019
Su ve Vicdan Nöbeti 39. gününde Kaz Dağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği ile Çevre ve Ekoloji hakları avukatları tarafından Çanakkale adliyesine suç duyurusunda bulunuldu.
http://www.kazdaglarisavunmasi.com/haberler/28 -
4 Ağustos 2019
Çanakkale’nin tek su kaynağı olan Atikhisar Barajı su toplama havzasında yürütülen metalik maden faaliyetlerine karşı binlerce vatandaş, Çanakkale’nin suyuna, toprağına ve doğal yaşamına sahip çıkmak için “Büyük Su ve Vicdan Nöbeti Buluşması”nda bir araya geldi.
http://www.kazdaglarisavunmasi.com/haberler/17 -
9 Temmuz 2019
Kanadalı Alamos Gold Şirketinin yürttüğü maden projesi için ağaç katledilen bölge İda Dayanışma Derneği’nin videosunda kolayca görülebiliyor. Alınan ÇED raporuna göre 45.000 ağacın kesileceğini beyan etmiş olmasına rağmen, TEMA Vakfı bölgeden alınan İHA görüntülerini bilimsel olarak inceleyerek bu sayının 195.000 olduğunu tespit etmişti.
https://www.youtube.com/watch?v=w2bK6aXrLKo