? — Günümüz
“Yeşil Yol Projesi” DOKAP (Doğu Karadeniz ProjesiBölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı) tarafından Karadeniz yaylalarının 7 metregenişliğinde, asfalt yollarla birbirine bağlanması amacıyla yapılan bir turizm inşaatıdır. Bu proje ile Samsun, Ordu, Giresun, Tokat, Gümüşhane, Bayburt,Trabzon, Rize ve Artvin’in illerindeki 1000 rakım üzerindeki yaylaları yaklaşık 2 bin 600 kilometrelik yol ağı ile bir birine bağlandı. “Yeşil Yol Projesi” ileyaylalara kesintisiz ulaşım yapılarak, yayla turizminin geliştirilmesihedefleniyor.Yeşil Yol’un geçtiği yayla güzergahlarında oteller,restoranlar, bungalov evler, mesire yerleri hizmet vermesi planlanıyor.Yeşil Yol projesi bölgenin özel doğasını ve yaban hayatınıriske atıyor. Bu riskler yol çalışmaları sırasında doğaya verilecek zararlasınırlı değil. Asfaltla kaplanıp genişletilecek yollar, 40 farklı noktadaturistik tesis inşaatlarına ve beraberinde ciddi bir yapılaşmaya da yol açacak.Yolların böldüğü yaşam alanları yaban hayvanlarının hayattakalma mücadelesini de zorlaştıracak.
Önemli bitki türlerinin geleceğinitehlikeye atacak.Türkiye’nin Doğu Karadeniz Bölgesi’ni de içine alanKafkasya, WWF’in belirlediği 200 Küresel Ekolojik Bölge arasında yer alıyor.Bölge aynı zamanda, yeryüzünün en zengin biyolojik çeşitliliğine sahip, ancaktehdit altındaki 35 “sıcak nokta”sından biri. Karadeniz’in sarp coğrafyasındayüzlerce kilometre uzunluğunda ve onlarca metre genişliğinde bir yol ağı açmak,devasa kazı ve dolgularla hektarlarca orman arazisi, mera ve binlerce ağacınyok olmasına neden olacak. Rize’deki Ayder Yaylası, Trabzon’daki Uzungöl vebölgedeki HES projeleri için açılan yollar bunun en bilinen örnekleri. Doğalyaşam alanlarının yol ağlarıyla ve turistik tesislerin başı çektiği yerleşimbölgeleriyle parçalara bölünmesi de başta büyük memeliler gibi geniş alanlaraihtiyaç duyan yaban hayvanlarının ve kuşların yaşamını tehdit edecek.Hayvanların üremeleri, doğal alanlar arasında geçiş yapmaları, beslenme vebarınma alanları bulmaları zorlaşacak, insanlarla çatışmaları artacaktır.Proje’nin özellikle Kaçkar dağı eteklerindeki yaylara ve buyaylalar arasındaki yolların yapımı sürecinde çevrecilerin karşı çıkışı ile karşılaştı. Daha önce hidroelektrik santrali projesine karşı mücadeleyeevsahipliği yapan Rize’nin Çamlıhemşin ilçesindeki çevreciler yaylalarayapılacak yola karşı Fırtına İnisiyatifi adında örgütlenerek karşı çıktılar.Fırtına İnisiyatifi, ÇED sürecinden kaçırılması, orman izinleri, imar, mera,milli park ve tabiat varlıkları, çevre kanunları açısından hukuksuz olduğuna dikkat çekmiştir. Eylemleri engellemekiçin kolluk güçleri, gözaltına alma gibi engellemelerden sonra yurttaşların”yaylaya çıkma yasağı” getirerek, çevrecilerin ilçe merkezinden ayrılmasına mani oldu, haklarında davalar açıldı.
Aktör
Karşı
Etki
Görünür
- Ormansızlaşma ve vejetasyon kaybı - Çevresel
- Yeşil alan kaybı - Çevresel
- Biyoçeşitlilik kaybı - Çevresel
- Manzara ve peyzaj kaybı - Sosyal
Potensiyel
- Manzara ve peyzaj kaybı - Sosyal
Zaman Çizelgesi
11 Aralık 2011
Proje, Bakan Ertuğrul Günay tarafından duyuruldu
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Doğu Karadeniz Turizm Master Planı toplantısında, “Türkiye’nin güney kesiminde dünyaca meşhur bir Mavi Yolculuk var. Karadeniz’e de bir Yeşil Yolculuk hayal ettik. Doğu Karadeniz’de Samsun’dan Artvin’e kadar, Gümüşhane ve Bayburt’u da kapsayan bir çerçevede Yeşil Yolculuk planlıyoruz” sözleri ile projeyi duyurdu.
https://archive.ph/9fMUg2 Mart 2007
Türkiye Turizm Stratejisi Eylem Planı yürürlüğe girdi
Türkiye Turizm Stratejisi (2023) ve Türkiye Turizm Stratejisi Eylem Planı (2007-2013) 26450 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Proje, Yayla Turizmi Gelişim Koridoru adı altında, ilk kez resmi bir yayında anıldı.
https://www.ktb.gov.tr/Eklenti/906,ttstratejisi2023pdf.pdf?