1 Ocak 2006 — Günümüz
Burdur’un Yeşilova ilçesinde bulunan Doğal Sit Alanı, Sulak Alan, Önemli Doğa Alanı ve Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇK) niteliğindeki Salda Gölü, tarımda kullanılması için gölü besleyen dereler üzerine yapılan gölet, çevresel yıkım yaratan iktidarın “Millet Bahçesi” adıyla başlattığı yapay parklar projelerinden birinin de gölün kıyısında yapılarak gölün turizm ve diğer amaçlar için kullanımını teşvik etmesinden dolayı kirlilik ve kurumakla yüz yüze. Salda Gölü, Burdur Gölleri Havzası içinde bulunan Salda Gölü alt havzası içinde ve Göller Yöresi’nin güneybatısında yer alır. Salda Gölü 6,8 kilometre eninde, 9,186 kilometre uzunluğunda ve Türkiye’nin en derin göllerinden biridir (maksimum 184 metre). Gölden akarsu çıkışı bulunmadığı için kapalı havza gölüdür. Salda Gölü kasesi volkanik bir patlama ile oluştuğundan mavisi derin ve 184 metre derinliğinde Türkiye’nin en derin göllerinden biridir. Salda Gölü, normal şartlarda sürekli olan Karakova (Salda), Köpek, Doğanbaba, Değirmendere dereleri ve mevsimsel olan Kuruçay, Karanlık ve Kayadibi dereleri ile içinde bulunduğu tektonik çukurun etrafında bulunan düdenlerden göle ulaşan yeraltı sularıyla, doğrudan kapalı alt havza sınırları içerisine düşen yağışların yüzeysel akıma geçmesi ve üzerine düşen yağışlarla beslenmekte, buharlaşma ile su kaybetmektedir. Yağıştan beslenme yıllık metreküple yüzde 22.04, yeraltında tam olarak saptanamayan kaynaklardan beslenmesi yüzde 26.33’e denk gelen Salda’nın buharlaşma oranı yüzde 54’e yakın… Bütün geri kalan açığını derelerden sağlamak zorunda… Gölü besleyen en önemli kaynak Düden Çayı ve Eşeler Dağı’ndan gelen ve mevsimsel akış gösteren Doğanbaba, Köpekçayı, Karanlıkdere, Kuruçay derelerinden Doğanbaba ve Kuruçay’ın üzerine göletler yapılmış. Endüstriyel tarım, hayvancılık için yapılan bu göletler gölün can damarlarının kesilmesine neden olmuş durumda. 2006 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile Turizm Merkezi ilan edildi. Göl yakınındaki 12 hektarlık alan ise Temmuz 2011’de Tabiat Parkı olarak kabul edildi. 2017 yılına gelindiğinde göl ve çevresi hakkında projeler, haritalar hazırlandı ve 2017/298986 ihale kayıt numarası ile o projeler ihale edildi. Ardından Salda Gölü, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edildi ve 19 Mart 2019 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlandı.
Dünya’da Mars gezegeninin özelliklerini taşıyan iki yerden biri, Göller Bölgesi’nde yer alan Salda Gölü. Bir diğeri de Kanada’nın kuzeyinde. Mars’ta da bulunan ve stromatolik kayalar (magnezyumca zengin beyaz karbonat, oluşumlar) olarak bilinen yapılar bulunur. Dünya da 3,9 milyar yıl önce oluşmaya başlayan stromatolitlerin bir türü, Salda Gölü’nde oluşmaya ve yaşamaya devam etmektedir. Stromatolitler 7 gün 24 saat oksijen üreten oksijen pınarlarıdır. Göldeki hidromanyezit stromatolitlerin oluşumunun her aşaması gözlemlenebildiğinden, bilim insanları için eğitim değeri yüksek laboratuvar gibidir. Bu özelliğiyle, Dünya dışı yaşamın nasıl olabileceği öngörüsüne katkı sunabilecek bir yerdir. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2013 yılında Salda Gölü ve çevresinde yaptığı çalışmada, 61 familyaya ait 301 sucul ve karasal bitki türü belirlenmiştir. Bu bitkilerden ikisi de endemik türlerdir. Aynı çalışmada 101 kuş türünün varlığı tespit edilmiştir. Bu kuş türlerinden 75’i Bern Sözleşmesi kapsamında koruma altındadır.
Salda Gölü Millet Bahçesi ve Millet Bahçesine ait sosyal donatılar inşaatları ve altyapı ve çevre düzenlemesi işi ihalesi 31 Temmuz 2019’da yapıldı. 2019’da 1 milyon 300 bin kişinin ziyaret ettiği Salda Gölü Millet Bahçesi projesi sosyal donatılar, kafe, büfe, otopark alanları, yönetici ve sağlık birimleri, giyinme, soyunma birimleri, satış üniteleri, cankurtaran yapıları, mescit ve tuvaletler olarak 1090 metrekare alanda yapıldı. Böylece ise toplam 1715 metrekare kapalı alan oluşturuldu.
Aktör
Etki
Görünür
- Manzara ve peyzaj kaybı - Sosyal
Potensiyel
- Su kirliliği - Çevresel
- Biyoçeşitlilik kaybı - Çevresel