? — Günümüz
Bursa İli Yenişehir İlçesi Kirazlıyayla Mevkii’nde yapılması planlanan Çinko, Kurşun, Bakır Flotasyon Tesisi ve Atık Barajı ihtilafı verdiği gözlenen ve vereceği öngörülen tüm etkileriyle çevre ve halk sağlığına zararlıdır.
Bursa Yenişehir İlçesi’ne bağlı Kirazlıyayla Köyü’nde Meyra Madencilik tarafından yapılmak istenen ‘’Çinko, Kurşun, Bakır Zenginleştirme (Flotasyon) Tesisi ve Atık Barajı’’ Projesi, Kirazlıyayla halkının itirazlarıyla karşılandı. Geçimini tarım ve hayvancılıkla sürdüren, kullandıkları meraları, sulama göletleri, anıt sayılabilecek ağaçları projeyi başlatan şirket tarafından hızlıca yok edilen Kirazlıyayla halkı, yaşam alanlarını korumak, köyün varlıklarını geleceğe taşımak, sağlığını koruyabilmek adına itirazlarını, mücadelesini sürdürüyor. Proje alanı; orman, tarım ve hazine arazileri içerisinde yer almaktadır. 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’na göre ÇED alanı “Diğer Tarım Alanlarında” ve “Kırsal Yerleşim Alanlarında” ve “İznik gölü uzun mesafe koruma bandında” (Ruhsat alanının % 17’si ÇED başvuru alanının %10’u) kalmaktadır. Proje alanı Bursa’ya 60 km, Yenişehir’e 11 km uzaklıktadır.
Etki
Görünür
- Manzara ve peyzaj kaybı - Sosyal
- Yeşil alan kaybı - Çevresel
- Ormansızlaşma ve vejetasyon kaybı - Çevresel
Zaman Çizelgesi
-
14 Ocak 2014
Meyra Madencilik tarafından ilgili projenin asıl etki alanına sahip maden ocağının ÇED raporu bakanlığa sunulmuş; 14/01/2014 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayımlanmıştır. Proje alanında ve 3 km. mesafede tapu kayıtlarında görülmeyen topoğrafik olarak tepenin maden sahası değil İznik Gölü’ne bakan tarafta tarla vasıflı kısmi zeytinlik bulunmaktadır dolayısıyla etki alanı belirtilenden daha geniştir. Toplam 23,65 ha alanın 17,4 hektarı orman, 6,25 hektar alanı şahıs arazisidir
https://tr.ejatlas.org/conflict/kirazliyayla-cinko-kursun-bakir-flotasyon-tesisi-ve-atik-baraji-projesi -
1 Temmuz 2015
ÇED olumlu kararı verilen 273,63 hektar ocak alanındaki tarım arazileri için alınması 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu gereği olan amaç dışı kullanım izni alınmadığı gibi toprak koruma projesi de hazırlanmamıştır. Bu nedenle maden sahasında bulunan tarım arazilerine, dikili tarım alanlarına ilişkin doğru bilgiler de üretilememiştir.
http://politeknik.org.tr/wp-content/uploads/2020/11/Politeknik_Kirazliyayla_Raporu_.pdf -
1 Nisan 2020
Kirazlıyayla Köyü (Mahallesi)’nde yapılması planlanan Çinko, Kurşun, Bakır Zenginleştirme (Flotasyon) Tesisi ve Atık Barajı Proje alanı; 1/100.000 Ölçekli 2020 yılı Bursa İl Çevre Düzeni Planı’nda ‘Diğer Tarım Alanları ve Orman Alanları’ içerisinde kalmaktadır. Tarım alanları, meraları, sulama göletleri, anıt sayılabilecek ağaçları 230 yıllık Kirazlıyayla Köyü için hayati değer taşımaktadır.
http://politeknik.org.tr/wp-content/uploads/2020/11/Politeknik_Kirazliyayla_Raporu_.pdf