İçeriğe geç
Çevre Atlası
  • Liste
  • Hakkında
Su Yönetimi — 1 Ocak 1985 - Günümüz — Devam Ediyor

Bafa Gölü’nde Kuraklık ve Kirlilik

1 Ocak 1985 — Günümüz

Bafa Gölü, Büyük Menderes Nehri Deltası’nın güneydoğusunda, en derin bölümü 21 metre olan sığ bir göldür. Gölün etrafında yer alan Serçin Köyü’nü Büyük Menderes’in taşkınlarından korumak amacıyla 1985 yılında nehir ile köy arasına bir setin yapılmasıyla Bafa Gölü nehirden yeterince beslenemez hale gelmiş ve ekolojik sorunlar başlamıştır. Göl şu ana kadar bir iyileştirme çalışması yapılmadığından çevresel tehdit altındadır.

Bafa Gölü Tabiat Parkı – Ejatlas

Alınan su ve sediment örneklerinde kirliliğe neden olması beklenen ağır metal türleri, Al, Cd, Cr, Co, Cu, Fe, Mn, Ni, Pb ve Zn olarak belirlenmiştir. Göle giren sularda, ağır metal konsantrasyonlarının gölden çıkış yapan sulardan daha fazla ağır metal içerdiği tespit edilmiş, aradaki farkın, gölde bulunan sediment ortamında tutulduğu ortaya konulmuştur. Bafa gölünü kirlilik bakımından en yüksek derecede etkileyen ağır metaller; Ni, Cd, Cr, Cu ve Fe olarak belirlenmiş olup, bunların özellikle bazı su ve sediment ortamlarındaki konsantrasyonları kabul edilen belirli kirlilik kriter seviyelerini aştığı belirlenmiştir.

Yukarıda gölde birikim yaptığı tespit edilen her bir ağır metal türünün neden olacakları olumsuzluklar için havza yönetiminden sorumlu olan kurum, kurul ve idarelerin acilen gerekli tedbirleri alması gerekmektedir. Özellikle, Büyük Menderes Havzası Yönetim Planı kapsamında Bafa Gölü su kalitesinin ağır metaller bakımından da iyi duruma getirilmesi için ilave tedbirler alınması gerekmektedir. Gerekli önlemler alınmazsa ağır metallerin gölde birikimi, göl ekosisteminde çeşitli zararlara neden olacaktır. Özellikle göl civarında yoğun balıkçılık faaliyetlerinin yapılıyor olması canlı organizmalarda da ağır metal izleme çalışmalarının yapılması gerektiğine işaret etmektedir.

Bafa Gölü Sediment ve Su Kalitesinin Ağır Metaller Bakımından Değerlendirilmesi

Aktör

Karşı

  • EGEÇEP
  • EKODOSD

Etki

Görünür

  • Su kirliliği - Çevresel

Madde

Ağır Metal
Ağır Metal
Biyolojik Kaynak
Biyolojik Kaynak
Endüstriyel Atık
Endüstriyel Atık
Evsel Atık
Evsel Atık
Fosfat
Fosfat
Su
Su

Zaman Çizelgesi

  • 22 Mayıs 2018

    Kesici, “Bafa Gölü’nde yaşanan olay bizim 5 yıl önce tespit ettiğimiz ve her yıl görülen bir kirlilik. Ancak bu yıl çok erken görüldü. Bu da gölün aşırı kirlendiğinin bir göstergesi. Gölde şu an fosfat kirlenmesi var. Hiperötrifikasyon diye tanımladığımız hücre hacmindeki artışların meydana geldiğini söyleyebiliriz.

    https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/bafa-golu-kuraklik-ve-kirlilik-tehdidi-altinda/1153426
  • 4 Temmuz 2016

    Yıllardır kirlilikle boğuşan Bafa Gölü can çekişmeye devam ediyor. Bir zaman yılan balıkları, onlarca çeşit su kuşu, sucul bitkileriyle ünlü gölün suları şimdi 4. sınıf en kirli su kategorisinde.

    https://www.evrensel.net/haber/284298/bafa-golu-neden-can-cekisiyor
  • 17 Ağustos 2008

    Bafa Gölü’nde araştırma yapılması için kurulan komisyon, ‘kirlilik envanteri’ hazırlayacak. Muğla Valisi Ahmet Altıparmak, Bafa Gölü’nde yaşanan kirliğin ortadan kaldırılması için çalışmalar yapıldığını belirterek, ”Bugüne kadar Bafa Gölü’nü kirleten sebepler tam olarak ortaya konulmamış” dedi. Altıparmak, envanter sonucunda da gereken önlemlerin alınacağını söyledi.

    https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/bafa-golunde-kirlilik-5808
  • 16 Ekim 2006

    Süha Umar, gölü besleyen Büyük Menderes ve diğer derelerin bentlerle kesilip sularının pamuk ekimi yapılan Söke Ovası’na verildiğini ifade ederken, Bafa’nın kurtulması için bentlerin kaldırılması gerektiğini söyledi.

    http://hdl.handle.net/20.500.12029/24685
  • 8 Temmuz 1994

    Antik Dönemde Ege Denizi’nin bir körfeziyken, Büyük Menderes Nehri’nin taşıdığı alivyonlarla denizle bağlantısı kesilip, göl şekline dönüşen Bafa Gölü, zengin doğal ve kültürel kaynak değerleri nedeniyle 08.07.1994 tarihinde Bakanlar Kurulu Kararı ile 11842.07 hektarlık alanı kapsayacak şekilde Tabiat Parkı olarak ilan edilmiştir.

    http://bafagolu.tabiat.gov.tr/
  • 1 Ocak 1985

    Bafa Gölü’nün etrafında yer alan Serçin Köyü’nü Büyük Menderes’in taşkınlarından korumak amacıyla 1985 yılında nehir ile köy arasına bir setin yapılmasıyla Bafa Gölü nehirden yeterince beslenemez hale gelmiş ve ekolojik sorunlar başlamıştır.

    https://tr.ejatlas.org/conflict/bafa-golu-tabiat-parki

Belgeler

  • Bafa Gölü Sediment ve Su Kalitesinin Ağır Metaller Bakımından Değerlendirilmesi
Hata bildir veya katkıda bulun
Editör Tulliana - 19 Mayıs 2019 Son güncelleme Tulliana - 10 Temmuz 2021
ID: 34 Alıntı: “Bafa Gölü’nde Kuraklık ve Kirlilik”, Çevre Atlası, 10 Temmuz 2021, https://cevreatlasi.org/case/?p=34.