Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Sakarkaya bölgesinden başlayarak, Anadolu Geçidi, Kayabükü, Narhisar, Konak, Ketendere köy arazilerinde ve Aydın Karpuzlu’ya bağlı Kızılcabölük, Yahşiler’den Tekeler’e kadar uzanan 33 kilometrekarelik geniş bir alanda 125 MW kapasiteli 30 adet rüzgar enerji türbininden oluşacak santral inşaatlarının yapılması düşünülüyor….

Devamı →

Ali Ağaloğlu’nun sahibi olduğu Akdeniz İnşaat firmasının kurmayı planladığı 926 milyon 699 bin dolarlık “turizm kenti” projesi için ilk başvuru 2008’de yapıldı, Orman Bakanlığı engeline takıldı. Ancak Mandalya Koyu bitişiğindeki 4 milyon 454 bin metrekarelik arazinin 743 bin metrekaresini yapılaşmaya açacak dev projenin önü Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nden gelen izinle birlikte açıldı. Mandalya Körfezinin tamamını etkileyecek projenin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporuna, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı “olumlu” kararı verdi. Doğal sit alanları ve arkeolojik sit alanlarının yer aldığı bölgede 3 bin 683 villanın yanı sıra, 4 ayrı otel ve 6 adet günübirlik dinlenme tesisi ile alışveriş merkezi, hastane, okul, bankalar, su sporları merkezi, sinema, sanat merkezi, kongre merkezi, rezidans, kafeterya ve restoranlar inşa edilecek ve adeta lagün…

Devamı →

Etki

Altınordu ilçe Belediyesi, Ulubey ilçe sınırları içerisindeki Eymür köyünde taş ocağı açmak için çevresel etki değerlendirme (ÇED) süreci başlattı. Köylüler ise taş ocağının su kaynaklarını yok edeceğini belirterek itiraz haklarını kullandılar. 2020 yılında 250 hanenin bulunduğu, 600 dolayında kişinin yaşadığı köyde itiraz için 701 imzalı toplandı. Eymür köyü Muhtarı Ferhat Pala, itiraz dilekçesini Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne verdi. Muhtar Pala, bazalt ocağı ve konkasör (kırıp ufalama) tesisinden oluşan taş ocağının kurulmak istenen bölgede su kaynaklarından 210 evin yararlandığını belirterek, ocağın açılması durumunda su kaynaklarının kuruyacağını söyledi. ÇED dosyasında taş ocağının 63 yıl süreceğinin bilgisinin yer aldığına dikkat çeken Pala, “Yani mahallemizden göç etmek zorunda bırakacaklar bizi. Böyle bir projeyi yapmak değil, düşünmek bile akla mantığa sığmıyor” diye konuştu. Ordu’nun Ulubey ilçesinde…

Devamı →

Bursa İli Yenişehir İlçesi Kirazlıyayla Mevkii’nde yapılması planlanan Çinko, Kurşun, Bakır Flotasyon Tesisi ve Atık Barajı ihtilafı verdiği gözlenen ve vereceği öngörülen tüm etkileriyle çevre ve halk sağlığına zararlıdır. Bursa Yenişehir İlçesi’ne bağlı Kirazlıyayla Köyü’nde Meyra Madencilik tarafından yapılmak istenen ‘’Çinko, Kurşun, Bakır Zenginleştirme (Flotasyon) Tesisi ve Atık Barajı’’ Projesi, Kirazlıyayla halkının itirazlarıyla karşılandı. Geçimini tarım ve hayvancılıkla sürdüren, kullandıkları meraları, sulama göletleri, anıt sayılabilecek ağaçları projeyi başlatan şirket tarafından hızlıca yok edilen Kirazlıyayla halkı, yaşam alanlarını korumak, köyün varlıklarını geleceğe taşımak, sağlığını koruyabilmek adına itirazlarını, mücadelesini sürdürüyor. Proje alanı; orman, tarım ve hazine arazileri içerisinde yer almaktadır. 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’na göre ÇED alanı “Diğer Tarım Alanlarında” ve “Kırsal Yerleşim Alanlarında” ve “İznik gölü uzun mesafe koruma bandında” (Ruhsat…

Devamı →

Balıkesir’in Edremit ilçesinde yer alan Kuzey Ege’nin önemli sulak alanlarından olan Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı tehlike altında. Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Ulusal Sulak Alan Envanteri Yönetim Bilgi Sistemi’nde (SAYBİS) yakın bir zamana kadar 144,75 hektar olarak yer alan Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı’nın 100 hektarı envanterden silinerek 41,67 hektara düşürüldüğünü ortaya çıktı. Ramsar Sözleşmesi’yle koruma altında olan Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı, Türkiye’nin toplamında kaydedilmiş olan 489 kuş türünün yüzde 30’una, nesli kritik derecede tehlike altında olan yılan balıklarına (Anguilla anguilla) ve yüzlerce bitki türüne ev sahipliği yapıyor. Uzun bir süredir kaçak yapılaşma ve imar tehdidi altında olan alanın kurutulup doldurularak yapılaşmaya açılacağı 37 ekoloji ve çevre örgütü tarafından belirtiliyor….

Devamı →

Sinop’un Gerze ilçesi Yaykıl köyüne termik santral kurmak isteyen Anadolu Grubu’nun 24 Kasım 2009’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yaptığı başvuru üzerine bölgede mücadele başladı. Gerze’de yıllar süren termik santrala karşı mücadele büyük bir çevre direnişine ve kazanıma da sahne oldu….

Devamı →
Fosil YakıtlarPlanlanmış — Başlangıç tarihi belirsiz

Filyos Termik Santrali Projesi

Zonguldak’ta “Filyos Vadisi Projesi” olarak adlandırılan bölgeye yapılması planlanan yatırımların neler olduğu kredi almak için başvurulan Dünya Bankası’na sunulan bir raporla ortaya çıktı. “Kızılırmak Deltası’ndan Sakarya Irmağı’na kadar olan bölgenin en değerli ekosistemi” olarak devletin kaynaklarında zikredilen Zonguldak’ın Filyos Vadisi’nde termik santrallerden çimento fabrikasına, petrokimya tesislerinden kömür-cevher depolama tesisine kadar bir dizi işletme açılması planlanıyor. Filyos Vadisi Projesi’nde yapılması planlanan yatırımlar Dünya Bankası için hazırlanan bir raporda ortaya çıktı. Gazete Duvar’dan Mustafa Özdemir’in haberine göre, projenin Zonguldak’ta, maden ocaklarının daralmasıyla artan istihdam sorununa çözüm olarak geliştirildiği belirtiliyor. Milli Parklar Genel Müdürlüğü‘nce Çaycuma ilçesi sınırları içindeki Filyos Vadisi’nde yapılması planlanan proje, geçmiş siyasetçiler tarafından da halka umut olarak sunulmuş, istihdam vaadiyle oy istenmişti. Bölgenin en büyük kamu yatırımı olarak sunulan projede…

Devamı →